Utopier: nere på jorden och ute i rymden

 

Under 1940-talat utveckaldes nya, okonventionella former för byggnader särskilt med tanke på att man nu började inse att jordens materialresurser var ändliga. "The geodesic dome" var en av dem. Arkitekten Buckminster Fuller var den som starkas kom att förknippas med den geometriskt baserade strukturen som både var materialeffektiv och extremt hållbar i förhållande till sin egen tyngd. Man har byggt både bostäder och stora hallar i dessa former. Här en bild på Eden Project i Cornwall, ett slags kombinerat upplevelse- och forskningscenter.

 

Ytterligare ett steg längre ville den radikala arkitektgruppen Archigram gå på 1960-talet när de ritade sin Walking City. En stad som i form av vandrande robotbgyggnader bryter sig loss från sin plats och blir ett självförsörjande samhälle med minimalt fotavtryck i sin omgivning (!?) Man tänkte sig dessa i en situation där männsikorna skulle behöva leva ett nomadliv efter den stora kärnvapenkatastrofen. Vill man läsa en fritt fiktionär version av detta har Philip Reeve skivit en spännande svit som inleds med "De vandrande städerna". På engelska kallas böckerna "the Hungry Cities Chornicles"  (och ja, städerna äter varandra, det syns ju nästa redan på Archigrams bilder att de vill.)

 

Apropå självförsörjande kolonier så var det något som var stort på 70-talat då NASA i samarbete med olika konstnärer utorbetade "Space Colony art", som ett led i projektet att på olika sätt närma sig förutsättningarna för rymdboende. Här gestaltat som en biosfär med ett grönt landskap med centrifugalkraften som största förutsättning.

Nere på jorden började diskussionen om ett hållbart sätt att leva manifestera sig i olika småskaliga ekobyar runt om i värden. De fick ofta ett gget formspråk från ljus- och energiförutsättningar och kontakten med natur och landskap var väldigt viktiga. Samtidigt betonades den sociala sammanhållningen i byn också, som en kontrast mot de växande städerna. De flesta ekobyar stannade på pappret men det finns några genomförda i Sverige som till exempel Solbyn i Dalby utanför Lund och Understenshöjden i Stockholm.

I det nästa (och sista) avsnittet om Utopier kommer några ännu mer nutida exempel på idealsamhällen...


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0