Skisser från Paris #4

En annan av studieresans höjdpunkter var det här projektet som fanns inne på en gård mellan höga skivhus.
 
Här fanns inga fasader, hela husen bestod av balkonger, med varierande öppenhet och slutenhet samt alltid med något (eller jättemycket) inslag av olika starka gröna färger. Överhuvudtaget var starka färger en stor favorit bland de parisiska arkitekterna just nu.
 
 
I själva verket finns nog tämligen enkla huskroppar innaför de varierande balkong-sjoken. Runt om svarade lägre radhus på de oregelbundna formerna som stod i kontrast mot den omgivande husen.
 
 
Jag gör inga anspråk på att förstå det  franska bostadsstödssystemet, men tydligen finns det olika inkomstgrupper som kan ansöka om olika suventionerade bostäder. Varje hus är på så sätt riktad till en viss socialgrupp. Och dessa socialgrupper behöver inte bara vara dem som vi i Sverige förknippar med sociala bostäder, utan stödet når flera. Samtidigt gör det att man inte väljer sin bostad i den utsträckning som vi är vana vid i Sverige utan man blir snarare placerad utifrån sin inkomst.
 
 
De sociala bostäder som byggs i Paris idag är i regel alltid (?) resultat av arkitekttävlingar, som gör det möjligt för nya och unga kontor att komma fram och få chans att visa framfötterna. Samtidigt leder det här systemet till att de sociala bostäderna verkar bli lite av exprimentverkstad, med utformning som hela tiden kommer uppifrån ur de boendes perspektiv. Brukandemedverkan är inte något man talar om här. I mina ögon kan det faktiskt dra ner imponeringgraden en hel del för en arkitektur som ser radikal och spännande ut
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0