Skisser från Paris #4

En annan av studieresans höjdpunkter var det här projektet som fanns inne på en gård mellan höga skivhus.
 
Här fanns inga fasader, hela husen bestod av balkonger, med varierande öppenhet och slutenhet samt alltid med något (eller jättemycket) inslag av olika starka gröna färger. Överhuvudtaget var starka färger en stor favorit bland de parisiska arkitekterna just nu.
 
 
I själva verket finns nog tämligen enkla huskroppar innaför de varierande balkong-sjoken. Runt om svarade lägre radhus på de oregelbundna formerna som stod i kontrast mot den omgivande husen.
 
 
Jag gör inga anspråk på att förstå det  franska bostadsstödssystemet, men tydligen finns det olika inkomstgrupper som kan ansöka om olika suventionerade bostäder. Varje hus är på så sätt riktad till en viss socialgrupp. Och dessa socialgrupper behöver inte bara vara dem som vi i Sverige förknippar med sociala bostäder, utan stödet når flera. Samtidigt gör det att man inte väljer sin bostad i den utsträckning som vi är vana vid i Sverige utan man blir snarare placerad utifrån sin inkomst.
 
 
De sociala bostäder som byggs i Paris idag är i regel alltid (?) resultat av arkitekttävlingar, som gör det möjligt för nya och unga kontor att komma fram och få chans att visa framfötterna. Samtidigt leder det här systemet till att de sociala bostäderna verkar bli lite av exprimentverkstad, med utformning som hela tiden kommer uppifrån ur de boendes perspektiv. Brukandemedverkan är inte något man talar om här. I mina ögon kan det faktiskt dra ner imponeringgraden en hel del för en arkitektur som ser radikal och spännande ut
 

Skisser från Paris #3

 
 
En av höjdpunkterna på programmet var en byggnad som, när jag först såg den på bilder i programmet, tänkte att den såg förfärlig ut. Som om den var mycket nedsliten och befann sig i en extremt koleldad del av världen. Men det visade sig att bilderna (liksom mina foton här) inte kunde göra den rättvisa.
 
 
Det som får den att se sliten och eländig ut på bilderna är betong som man blanadet järnfilspån i för att få den flammiga effekten, samtidigt som det i verkligheten ger ett skimrande, nästan overkligt, intryck. Det som på fotona är gult, är vissa valda delar av huset som helt sonika målats med guldfärg.Det kan verka kitschigt, men gör att kontasten mellan den grova betongen och den släta, opaka färgen träder fram.
 
 
 
Liksom många av bostadsprojekten vi såg var ett huset bara en del av ett större kvarter. Arkitekten (som var med och presenterade sitt hus) hade brutit upp en redan liten volym och gav på det sättet både djup och vertikalitet till hörnet av ett mycket större kvarter. Både finstämt och mycket brutalt på en gång.
 
 
 
Jag förstår att det inte är ett projekt som alla kan gilla, men mig förtrollade det med sin fullständiga brist på inställsamhet.
 

Skisser från Paris #2

På söndagsförmiddagen stod det på programmet att prommenera i Massema. Ett tämligen nybyggt områden på Seines södra sida. Här fanns många olika hus, allesammans rätt så storskaliga. Jag kan inte påstå att jag väljer ut vilka hus jag tecknar utifrån vilket som är vackrast, snarare är det så att det oftast finns något hos mina objekt som jag ville undersöka.
 
 
I det här fallet ville jag försöka reda ut vad som fanns bakom den gröna betong(?)utsmyckningen.... 
 
 
...kanske blev jag lite klokare. I Paris fick jag lära mig att huskropparna oftast är väldigt hårt styrda av regler (inte samma regler vi har här) så på bostadshus är det oftast balkongerna som får stå för effekterna och ge huset dess karaktär.

Skisser från Paris #1

För några veckor sedan var jag med jobbet på studieresa i Paris. (ja, jag vet, jättelyxigt!) Jag tecknar inte jättemycket nuförtiden. Men när jag är på studieresa tycker jag att det är ett skönt sätt att ta in byggnader. Ibland kan man fånga ett intryck som är lite svårt att gestalta med kamera...
 
Ett av våra första stopp var ett kvarter av studentbostäder i Norra Paris.
 
 
Och så hur det såg ut i verkligheten...
 
   
 
Mer kommer...
 
 
 
 

RSS 2.0