Hus i konstern #3: Lars Lerin


Jag har älskat Lars Lerins akvareller sedan jag för länge sedan (på 90-talet när jag gick på högstadiet) såg hans utställning "på mostrarnas tid" på Konstfrämjandet i Örebro. (På den tiden då konstfrämjandet fanns i den flygel av gamla teatern där det nu är restaurang)
  


På den utställning hade han målat av suddiga fotografier på ett sätt som gjorde att de både såg ännu suddigare ut och ännu verkligare ut. Innan hade jag inte ens vetat att det gick att måla på det sättet. Det gjorde verkligen starkt intryck på mig. Han har varit en stor källa till inspiration sedan dess.Jag gillar särskilt hur han inte tvekar att måla sådana miljöer som traditionellt betraktas som tråkiga...
 


...och hur han infogar (till synes) omotiverade skarvar och handtexter.för några veckor sedan såg jag hans senaste utställning på Bror Hjorts hus här i Uppsala. Nu har ytterligare lite overkliga inslag börjat smyga sig in i hans bilder, oförklarliga ljussken, UFO, och en onaturligt nära satelit som nedan. Det ger lite kuslig ArkivX-känsla åt vardagliga landskap.


Den som inte hinnet till Uppsala innan utställningen är slut den 22 april kan jag rekommendera att göra en utflykt till hans permanenta utställning på Laxholmen i Värmland. Väl värt resan.  Förlåt, upptäcker precis att Laxholmen ska stängas för att i sommar ersättas av ett permanent Lars Lerin-museeum i Sandgrund (gammal modernistisk danslokal) i Karlstad. Lite synd är det, även om det blir ytterligare ett bra skäl att besöka den trevliga värmländska metropolen. Det nedlagda bruket Laxholmen hade en sorts bedagad charm som stämde med Lars Lerins målningar.

PS för de som tagit sig igenom detta långa inlägg och undrar varför det varit så tyst här på bloggen: De senaste veckorna har mina få lediga timmar lagts på att sy, vilket har gjort att mitt skrivbord varit upptaget av symaskinen. (jag har ladrig gillat det där med att ha datorn i knät) Resultatet av mina symöder kommer att visas här så snart det blir hyggligt ljus att ta bilder DS

Kommentarer
Postat av: Lena (fröken_lila)

nya lars lerin-museet i karlstad har ju varit, eller är ju fortsatt, mycket omdiskuterat pga att beslutet fattades pá ett sätt som kan upplevas som odemokratiskt. det hela har visst blivit överklagat ocksá. det gár förresten en film om honom pá fyrisbiografen just nu. har du lust att hänga med och se den, kanske imorgon kväll?

2012-05-08 @ 10:35:26
URL: http://froekenlila.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0