Deckare i Shanghai

Hej

Jag gör inte särskilt täta blogginlägg märker jag. Just nu går större delen av min fritid åt till bröllopsplanering. Om 18 dagar kommer vi att gifta oss. Det är en hel del att tänka på innan dess. Men jag känner mig ändå som en tämligen avslappnad brud i dessa bröllopshysteriska tider.

Men det var egentligen inte det som det här inlägget skulle handla om, utan det skulle vara ett lite sidospår till Kina-berättelsen. Just nu läser jag en bok som utspelar sig i Shanghai. Den här:Det är en deckare. Jag har tidigare läst två andra böcker av samme författeare och med samme polis, men efter att ha varit i Shanghai tycker jag att jag läser mer uppmärksamt. Jag läser sällan deckare så utifrån det kan jag inte säga så mycket, den verkar handla om jakten på korrumption i ett Kina besatt av "guanxi" (kontakter) och drömmen om att lyckas och leva ett bra och lyxigt liv. Inte mycket blod och död på spektakulära sätt. Tempot är långsamt och fyllt av samtal och resonemang kring tillståndet i det kommunistiska/kapitalistiska Kina. Människors sätt att tala kan verka en smula uppstyltat, men efter att ha lärt mig lite mer om det kineska språket, där asociatoner krig ett ord med flera betydelser bygger nyanser, reflektioner och humor. så tycks det mig inte längre så konstigt att dra in metaforer, talesätt och poesistycken. (det senare kan också bero på att huvudpersonen furutom polis också är poet)

Men även om vissa bekanta sker fladdrar förbi: leende familjer som fotograferas på "the Bund" och trånga gränder med folkhopar lutade över spelbord, så inser jag att jag nog aldrig såg det Shanghai som skildras här. Med sanslöst lyxiga (och ibland skumma) klubbar och restauranger (boken är likt många deckare besatt av mat), trånga fattiga bostäder, djupa klyftor mellan rik och fattig och det bitterljuva, stilla ståket i en annars brusande storstad. 

Fast vad kan man begära på tre dar i en helt ny kontinent.

Nästa gång kommer flera bilder från Taimu. Stay tuned.

Taimu-bergen

Här kommer fortsättningen på vår Kinaresa. Vi åkte från Shanghai med nattåg på söndagskvällen. Resan tog ungefär tio timmar och vi åkte i "hård liggvagn" (På kinesiska tåg finns klasserna "mjuk liggvagn", "hård liggvagn", "mjuk sittvagn", "hård sittvagn" och "ståplats", möjligtvis är det så att ideologin är emot "första klass" och "andra klass") Eftersom vi varit sent ute med att boka biljetter hamnade vi alla tre i varsin överslaf (överst av tre). Hård liggvagn var inte indelad i kupéer utan såg ut så här:

Mestadels var det ensamma kineser på arbetsresor i detta tåg, de satt en stund tyst och stilla och läste för att sedan krypa till kojs. En del var mer högjudda förstås, det skreks en hel del i mobiltelefon. Jag tyckte det svåraste var att komma upp i kojen, sedan oroade jag mig en hel del för att ramla ner. Klockan tio släcktes lysrören och man förväntades sova. Det gick sådär, det var rätt så varamt och svårt att sova fullt påklädd.

När vi kom fram blev det en hel del väntan på bussen som skulle ta oss till en mindre stad vid Taimu-bergens fot, därifrån reste vi i en minibuss på vindlande serpentinvägar tills vi nådde vårt mål: Taimu Resort:Det finns mer kända turistorter i bergen i södra kina, men vi hade gett oss av hit för att inte bli helt mertrampade av turiststömmarna, och det var faktiskt rätt så fridfullt (och svalt!). Hit verkar det mestadels resa kinesiska ,tämligen välbärgade grupper åtföljda av en guide med megafon som likt en fåraherde driver omkring sina skyddslingar i bergen, Verkar vara ett av de mer populära sätten att resa i Kina, på hotellet blev personalen lite konfys av att se tre ensamma västerlänningar. Tack och lov för Fs språkkunskaper...Bergen var helt sagolika. Bergarten heter tydligen karst och ger mjuka, skulpturala former med tydliga toppar. Topparna hade mer eller mindre uppenbara namn som "det äkta paret", "Apa med spegel" ,"Grodan", "Möte mellan visa män" och "Kaninen anfalls av kobra"

Vi kom dit vid en disig eftermiddag och när vi gav oss uppåt på en första tur började ett lätt regn falla som bara spädde på den romantiska stämmningen (och svalkan). Jag kände som om jag hamnat i ett avsnitt av Mushi-Shi (jag vet att det utspelar sig i Japan och inte Kina, men det här är det närmaste jag varit)

Överallt fanns det små stenlagda stigar man följde längs olika rutter. Här är en bild från skogen innan vi kom upp mot topparna.

Mer bilder därifrån senare.

Promenad i Shanghai

Eftersom jag idag är hemma och har feber, tänkte jag passa på att lägga upp ytterligare lite bilder från Shangjhai. (det är bara en lite förkylning så ni behöver inte oroa er, men eventuella stavfel skyller jag på viss yrsel). Istället tillbaka till Kina


Trots alla pampiga (och ibland smått galna) skyskrapor var det snarare det täta trånga gränderna som gorde intryck på mig, Dörrar, tvätt på tork, ett improviserat matstånd, cyklar, moppar, små tanter som tittar efter oss, glimtar in i folks vardagsliv, en surrande AC, fläktande solfjädrar, en flimrande TV bakom ett fönster med inbrottsgaller, prat, prat, prat (på kinesiska), dova dofter och den ständiga hettan.I en stor park (Folkets Park) sitter grupper av män som spelar kort, på andra ställen råkade vi på grupper av pensionärer, mestadels små damer som spelade Mahjong. Hade jag tordats hade jag stannat länge och tittat på de vita, främmande brickorna som raskt rasslade i kvicka fingrar. Samtidigt ville jag inte dra till mig uppmärksamhet.Såhär lummigt och grönt såg te-huset i parken ut. Notera UFO-huset ovanför. Och som en ljudkullis över alltihop låg syrsorna som lät som små men ihärdiga mopeder: (faktum är att jag i någon dag trodde att ljudet som fanns överallt kom från någon sorts generatorer, det lät så statiskt.)Sedan fanns förstås de jättelika shopping-galleriorna. Man kan nog inte säga att vi shoppade loss, men de var svala men fullpackade tillflyktsorter under de varmaste timmarna.Och så ska vi inte glömma neonen, ett stadsbyggnadselement så gott som något i alla städer jag såg i Kina. Här på Nanjing Lu den största shopping-gatan i Shanghai.Vi passade också på att ta en båttur (svalt) ut längs floden där Shanghais hamn ligger, vi såg båtar av alla de slag, dockor, varv, continersplatser och märkliga stålkonstruktioner vi inte visste vade det var. Ju längre ut vi kom desto större blev allting. Tills vi nådde flodens delta där de stora fartygen låg på redd.  Märkliga former och färger överallt.

Vår vistelse i Shanghai varade i tre dar sedan måste S åka tillbaka till sitt jobb och vi andra forsatte med natttåg söderut  med sikte på Taimu-bergen. Mer om det senare. 

Fler bilder från Shanghai

Här kommer några bilder till

Pudong hette området som låg på andra sidan floden, som en pendang till det kolonialat präglade the Bund har Shanghais imponeramde konorsdistrikt vuxit fram från nästan ingenting under de senaste 20 åren. Skyskraporna tävlar med varandra (den högsta just nu ligger tyvärr utanför bilder) och TV-tornet Oriental Pearl karaktäriserar silluetten. Dock var vi aldrig över i kontorsstadsdeln, det sägs att den ska vara förkrossande tråkig på nära håll.


Annars verkar Shanghai (och resten av Kina) präglas av kontraster. Höga bostadshus i bakgrunden mot äldre (men inte särskilt gamla) tvåvåningshus met ett myller av folk, butiker och ledningar. Just när vi tog den här var vi lite vilsepå jakt efter en omtalad tygmarknad.


Den här bilden är från en jättestor modell av Shanghai som vi såg på "Shanghai City Planning Exhibition" (eller något sådant) Här fick jag en uttfattning av att det fanns skyskrapor överallt, bara att de i Pudong är högre än de andra. På flodstrande längst bort anas The Bund och den tidiga 1900-talsstaden. I förgrunden syns hamnen.

RSS 2.0