Studiebesök i Köpenhamn: Skisser

I helgen har jag varit på mina första White-dagar. I år var det i Malmö och Köpenhamn. Och min vana trogen hade jag med mig skissblocket:Först Söbadet, ett utomhusbad i närheten av Kastrup. Ritat av White i Danmark.  Färdigt 2005 och redan vackert grånat mot horisonten. Vädret lockade dock inte till bad.Nästa skisstillfälle blev Skuespillhuset, Konglig Teaters nytillskott ritat av Lundgaard och Tranberg , som var resans största arkitekturupplevelse. Med sitt specildesignade kärva tegel och varma rumslighet charmade det mig totalt.

Inne i salongern fick man inte fota och då är det ju bra att kunna teckna. Ni får tänka er rummets omslutande lite mörka grottkänsla, tillsammans med rödsvarta sammetsstolar.Lite detaljer är alltid roligt att få med.
Vi såg flera saker som jag visserligen inte teckande utan fotade istället. Mer om dem seanare.

Nina Johanssons skisser från slussen

Via Urban Sketchers varitionsrika blogg har jag hittat vidare till den svenska tecknaren Nina Johansson. Hennes bilder kommer i huvudsak från Stockholm och det var särsklit hennes akvareller från slussen som fångade mig. Hoppas att det är OK att jag visar dem för er här:


Nya sömmnadsplaner

Börjar redan göra upp nya sömmandsplaner trots att jag nyss hämtat mig från min Sencha. Den här gången ska det bli en klänning i den här modellen. (modell D)Den kommer från den danska mönsterkonstruktören Onion och jag har redan testat den en gång i en annan klänning. Den gången i ett grönmönstrat indonesiskt tyg. Nu tänkte jag stället satas på ett sommrigare och mer hemvävt intryck med samma blårandiga tyg som på  kudden ovan. Ränderna ska vara på längden, inte tvären. 

Här kommer en parad av blårandiga inspirationsbilder:Källor: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7

Hus i konsten # 4: Shaun Tan

I födelsedagspresent fick jag bland annat den här boken


"Ankomsten" av den Alma-prisbelönade konstnären och illustratören Shaun Tan.

Mitt ex var översatt till svenska, men det finns inte mycket att översätta. Det är en ordlös men mycket nyanserad och vacker berättelse om en man som lämmnar sitt hemland för att finna ett nytt liv i en ny värld. Shaun Tan har använt både verkliga välkända fotografier och sin egen rika fantasi för att skapa berättelsens känsliga svartvita bilder.Många av förebilderna kommer från immigrantminnen av NewYork men staden ser inte riktigt ut som den gör i verkligheten. Istället för frihetsgudinnan möts immigrantern av det handskakande paret ovan.Stadsmiljöerna blir både välbekanta och fantasyaktiga på ett sätt som gör dem spännande och lite skrämmande på samma gång.Det tre bilderna här ovanför kommer från Ankomsten, bilderna nedanför från andra av hans böcker:


'It floats gently above suburban rooftops... inspiring lonely dogs to bark in the middle of the night.'  Från "Tales from Outer Suburbia"


'We only have to wash and wax our missile on the first Sunday of every month.'
Också från "Tales from Outer Suburbia"


"Without sense or reason" från The Red TreeMålning av gatan utanför Shaun Tans studio i Perth.

Alla bilderna har jag lånat från Shaun Tans egen hemsida

Dagens akvarell: Strange Kinoko Dance CompanyDet här är en bild från 2004 (tror jag) målad av en urklippt bild av Strange Kinoko Dance Company. En ajpansk dansgrupp jag aldrig sett i verkligeheten. Bilden är rätt mycket beskuren.

PS. Jag tror att jag hört att kinoko betyder svamp, det får det hela att låta lite mysko, men jag skulle väldigt gärna se dem någongång DS

Glad Påsk!


Inspirerande skisser

En av de mest inspirerande bloggar jag sett på sistone är Urban Sketchers, en sammanslutning av gatuskissare (Observera s-et i mitten av ordet) som lägger upp sidor ur sina skissböcker och anordnar skiss-crawl. Massor av olika handlag, tekniker och uppslag:Jag erkänner: Jag har inte målat på några år nu, de akvareller jag visar här på bloggen är i regel från 2000 till 2005, men det här får det att klia i skissfingaran igen. Kanske är det snart tid att byta min sömnad mot papper och pensel igen? Jag kan inte göra hur många saker som helst på en gång... 


Ouppfyllbara önskningarEftersom det snart är min födelsedag har jag ägnat mig lite åt att skriva önskelistor. Men när man letar runt lite upptäcker man att det finns rätt så gott om ouppfyllbara önskningar också. Till exempel finns det ju böcker som ännu inte kommit ut:
 

- The Long Earth är en ny bok av min Favorit Terry Pratchett, fast den här gången skriver han inte om Skivvärlden, utan istället tillsammans med Sthephen Baxter (som jag inte har någon koll på) om tidsresor och parallella världar. På beskrivningen låter det lite som Ursula K LeGuins "Changing Planes" Terry Pratchett har Alzheimers, så jag är tacksam för varje ny bok som kommer ut. Den här väntas dock först i juni.

- Rapport: En bok om att göra mönster av Lotta Kulhorn vet jag inte så mycket om men jag skulle gäran önska mig den. mönstervärldar är alltis spännande att träda in i. men den kommer inte förrän i slutet av april.


  

Sedan finns det ju ett antal serier (trillogier och likanande) som jag gett mig in i och nu otåligt väntar på fortsättningen av:

- The Calling av Kelley Armstrong, är bok två av Darkness Rising, en ungdomsserie som jag fastande i när jag var inne i en varulvsperiod, här med kattdjur istället för vargar och med en vetenskaplig-indiansk twist. Jag har lite kommit ur mitt varulvs-mood numera, men del ett var en bok med mycket driv i, så nu undrar jag hur det går för huvudpersonerna. Kommer i sommar (tror jag).

- Svarta Lansen av ryssen Perumov är del två i Mörkrets Ring, en serie som skrevs som en uppföljare till Tolkiens trillogi under Sovjettiden, när Perumov i hemlighet hade översatt Sagan om ringen och inte riktigt kunde med att lämna Midgård. Jag var skeptisk när jag började läsa del ett, men plötsligt sungades jag tillbaka till min ungdoms äventyrskänsla bortom storslagna filmatiseringar och littraturanalyser. Nu vill jag ha mer! Mer hober, mer dvärgar och monster, kanske till och med lite mer alver (en annan gång får jag gå in på vad jag egentligen tycker om alver). Kommer dock först i höst.

- Republic of Thives av Scott Lynch är en länge framemotsedd fortsättning på "Locke Lamoras lögner" och "Red Skies over Red Seas" (eller möjligtvis tvärtom) Den har skjutits upp gång på gång och jag kan på sätt och vis förstå det. de två första böckerna var en pärs att läsa, men väl värda det. Som om Oceans eleven mötte det medeltida Venedig mötte klassisk fanatsymagi mötte kapten jack Sparrow mötte Tarantino mötte Derrida. Ungefär. Det senaste budet är nu i Oktober, men det tror jag när jag ser det.

Sedan kan man ju passa på att önska sig fortsättningen på Ondvinter, Eldbärerskan och Förbundsbryterskan. Det borde vara den sista delen av Berättelsen om blodet, den borde utspela sig på hösten (de andra böckerna har följt årstiderna) Den senaste var helt otrolig: på gränsen till psykadelisk (lite över den gränsen ibland) i samisk mytmiljö.

Och kanske även fortsättningen på Cinder - the Lunar Chronicles av Marissa Meyer: Cinder är askungen med cyborgtema och onda månmännsikor, vågar man gissa på att nästa är snövit med varulvstema? eller kanske rödluvan goes zombie?

Och när vi ändå är inne på omöjliga önskningar skulle jag vilja ha vårdnad om en sådan här också:liten och behändig, ingen allergiframkallande päls och ser ut att ha tonvis med personlighet. Kan man lära den att gå på låda kanske?


RSS 2.0